Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Cabană nouă în Munții Făgărașului : Știri

Cabană nouă în Munții Făgărașului - Luni, 13 Oct 2003, 12:28, vizitată de 7496 ori


Din localitatea Câineni, de pe malul Oltului (vezi harta pliabilă din numărul 32 al revistei Munții Carpați) pleacă spre sud-est drum auto către localitatea Boișoara. După 7 km din Câineni, se desprinde drumul forestier pe Valea Boia (Boia Mare). O scurtătură pentru picior începe după ieșirea din localitatea Greblești, înaintea podului ce traversează apa Boia; urmăm poteca de pe prundul râului.

După 3 ½ ore de când am pornit din gara Câineni, sosim la confluența Boia Mare, în dreapta, cu Boia Mică, în stânga. Aici se află o casă forestieră cu etaj și spațiu mare de locuit, devenită proprietate privată și deschisă primirii de oaspeți. Are lumină de la grup electrogen propriu și asigură cazare în bune condiții. Cabana este de luat în considerare pentru parcursurile turistice pe muchia dintre Pârâurile Boia, spre Olanu, Vemeșoaia și zona Vârfurilor Ciortea (vezi și harta pliabilă din numărul 30 al revistei), dar și spre minunatul lac din Căldarea Budislavului. De la cabană se poate accede pe munții ce se înșiruie până în creasta principală a Făgărașului fie pe Valea Boia Mare (apoi de aici, pe poteca Arsurilor, ce începe aproximativ la 1 km în amonte de cabană), fie pe Valea Boia Mică (și apoi pe poteca de pe Muchia Tâmpu (Câmpu pe harta pliabilă)).

Pentru numele Boia există atestări documentare din 1 septembrie 1393 și 31 august 1394, într-un hrisov al lui Mircea cel Bătrân (vezi cartea lui Costea Martinoiu, Toponimia Țării Loviștea).

Dinu Boghez
Râmnicu Vâlcea
Cătălin Olteanu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI - Piciorul Mt. Lespezi  
Muntii FAGARASULUI - Varful Scarisoara Mica  
Muntii FAGARASULUI - Muchia Lui Fat  
Muntii FAGARASULUI - Piciorul Mt. Buteanu  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org