Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Defrișări masive-Piatra Craiului : Știri

Defrișări masive-Piatra Craiului - Joi, 18 Aug 2005, 10:03, vizitată de 6902 ori


Fostul șef al Regiei Naționale a Pădurilor a girat moral distrugerea Masivului Piatra Craiului. Cu acordul tacit al lui Ion Dumitru, zeci de hectare de pădure au fost rase de pe fața pământului
Tornadele din această vară, ploile torențiale care au ucis zeci de oameni și au ras de pe fața pamântului agoniseala de o viață a sute de români, au fost cauzate, spun specialițtii, de defrișările ilegale. Aceste defrișări nu au ocolit nici județul Argeș și s-au făcut cu acordul expres sau tacit al autorităților. Nici măcar rezervația naturală Masivul Piatra Craiului nu a scăpat de setea unora de a distruge pădurea și de a exporta buștenii pe bani grei, relatează AM Press. Marți, într-o conferință de presă, președintele Asociației România Pitorească, Gabriel Dateș, întors dintr-o acțiune de ecologizare a zonei, a dezvăluit că pădurea din Piatra Craiului a fost tăiată pe zeci de hectare doar în județul Argeș, nu și în județul vecin, Brașov. Tot el a dezvăluit că fostul director al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva - social democratul Ion Dumitru, a girat distrugerea pădurii și implicit a florei și faunei din Piatra Craiului.

Constatări la
fața locului
În 2003, profesorul Gabriel Dateș, auzind de mizeria din Masivul Piatra Craiului și-a propus să organizeze o tabără de curățare a zonei. În 10 august, împreună cu alte 70 de persoane, majoritatea elevi, a plecat în zonă, mai exact la cabana Garofita Piatra Craiului. Imaginea înfățișată ochilor membrilor taberei era dezolantă: cât vedeai cu ochii bușteni, resturi de copaci, crengi, rumeguș, saci, cârpe îmbibate cu ulei ars, sticle goale. 100 de saci au fost umpluți cu mizeria adunată de pe munte. Apoi, Dateș a început dezvăluirile despre distrugerea pădurii. Astfel, într-o discuție pe care a avut-o cu cabanierul, acesta i-a spus că primele defrișări masive au început în 2003, cu acordul fostului șef de ocol de la Rucăr și a fostului director general al Romsilva, Ion Dumitru: Primele aprobări de defrișare le-a dat fostul șef de ocol de la Rucăr. Un individ din Brașov a concesionat tăierea, iar pădurile de pe muntele din zonă, aparținând Argeșului, au fost rase. Pădurea de pe zeci de hectare a dispărut și s-a transformat în bușteni. La Padina Lăncii, spre exemplu, întregul versant nu are măcar un brad. Cabanierul mi-a mai spus că, în septembrie 2004, au coborât dintr-o mașină de teren fostul director al Romsilva, fostul șef de ocol de la Rucăr și acel om de afaceri din Brașov care a distrus pădurea. Dumitru a vrut să dea impresia că dezastrul provocat îl durea cumplit, dar totul era teatru. Cu o săptămână înainte chefuise la Brașov cu omul de afaceri care concesionase tăierea pădurii în Masivul Piatra Craiului. Vizita lor în zonă era de fațadă. Dezastrul provocat de tăierea pădurilor din Piatra Craiului este enorm. Președintele Asociației România Pitorească a mai dezvăluit, în cadrul conferinței de presă, că au dispărut din zonă anumite specii de animale, precum căprioara, ursul, lupul, dar și unele plante.

Din Buna ziua Brasov, 17 august 2005
Dragos Ilioiu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Padina Lancii  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Tabara Suncuius  
Munceii INTORSURII - Intorsura Buzaului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Mt. Padina Popii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Padina Hotarului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Padina Sindileriei  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Padina Lui Man  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Padina Popii  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Munceii INTORSURII  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org