Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Dezvoltare durabilă în arii protejate : Știri

Dezvoltare durabilă în arii protejate - Vineri, 23 Iun 2006, 12:34, vizitată de 10166 ori


Dezvoltare durabilă în Cheile Cibului

“ Dezvoltarea durabilă a comunității din zona ariei protejate Cheile Cibului “este un proiect al Asociației de Turism și Ecologie Trascău Corp din Zlatna, finanțat de Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, în cadrul programului Parteneriat pentru Mediu.
Proiectul asociației din Zlatna (care are în custodie 7 rezervații naturale din Județul Alba), s-a desfășurat în perioada 01.06.2005 –30.05.2006 și a avut ca scop dezvoltarea durabilă a comunității din zona ariei protejate Cheile Cibului prin utilizare eficientă a resurselor naturale, promovarea turismului, a valorilor culturale tradiționale, conservarea speciilor, habitatelor și a peisajului.
Obiectivele proiectului, desfășurat în colaborare cu Agenția de Protecția Mediului Alba, Direcția Silvică Alba, Asociația de Turism Montan Cheile Cibului, Primăria Almașu Mare, au fost:
1. Identificarea împreună cu membrii comunității a soluțiilor optime de exploatare a resurselor din cadrul ariei protejate Cheile Cibului
2. Implicarea membrilor comunității în elaborarea planului de management și administrarea ariei protejate Cheile Cibului
3. Promovarea turistică a zonei Cheile Cibului.
4. Conservarea peisajului și biodiversității din Cheile Cibului.
În cadrul proiectului au fost refăcute circa 30 km de trasee turistice în Munții Metaliferi, au fost realizate întruniri publice cu membrii comunității și membrii administrației publice locale pentru identificarea soluțiilor optime de exploatare a resurselor ariei protejate, au fost realizate și împărțite 500 de pliante, au fost montate două panouri de informare în cele două intrări în rezervație. A fost de asemenea consolidat versantul unei foste cariere din Cheile Cibului, realizându-se terasarea pe 14 nivele și plantarea a 400 de puieți. Tot în cadrul proiectului a fost realizată o pagină web cu informații despre zonă și rezervație care poate fi accesată la pagina: www.cheilecibului.trascaucorp.ro.
Apreciem ca un ecou al acestui proiect invitația Primăriei Comunei Almașu Mare la o întrunire publică care s-a desfășurat în data de 12 Iunie 2006 la Căminul Cultural Almașu Mare, întrunire care a avut ca temă posibilitățile de dezvoltarea turistică a comunei, infrastructură turistică, agroturism. La întrunire au participat Viceprimarul comunei d-nul Marc Gheorghe, Secretarul Comunei d-nul Beca Iuliu, Președintele Asociației de Turism Montan Cheile Cibului, d-nul Sabin Onc, sufletul Centrului de Informare Turistică și unul dintre promotorii dezvoltării turistice în zonă, d-nul Emilian Achim, membrii ATE Trascău Corp și membrii ai comunității.
Apreciem că eforturile noastre nu au rămas fără rezultat, și sperăm într-o continuitate în acțiunile de promovare a acestei zone.
Puiulet Adrian


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii METALIFERI - Popasul Turistic Brazi  
Muntii METALIFERI - Rosia Montana  
Muntii METALIFERI - Zlatna  
Muntii TRASCAU - Versantul Drept Al Cheilor Pravului  
Muntii TRASCAU - Versantul Nordic Al Cheilor  
Muntii TRASCAU - Coltul Trascaului  
Muntii TRASCAU - Satul Tecsesti  
Muntii CIUC si NASCALAT - Miercurea Ciuc (Sumuleu)  
Muntii METALIFERI  
Muntii TRASCAU  
Muntii CIUC si NASCALAT  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org