Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Exercițiul regional salvaspeo : Știri

Exercițiul regional salvaspeo - Marți, 31 Oct 2006, 23:43, vizitată de 4967 ori


Organizația Corpul Român Salvaspeo – CORSA în colaborare cu Clubul de Speologie Rhinolophus Lupeni (Fundatia Salvamont Lupeni) și Administrația Parcului Național Retezat organizează în perioada 17 – 19 noiembrie 2006 un exercițiu de salvare din mediul subteran speologic.

Acțiunea se va desfășura în Peștera Alunii Negrii, situata în localitatea Câmpul lui Neag. Este o cavitate complexă cu o rețea de galerii labirintice ce însumează peste 3 km.

La această operațiune sunt asteptati să participe peste 20 de speologi cu diferite specializări salvaspeo – tehnicieni salvaspeo, șefi de echipă, gestionari – din întreaga tară.

Totodata vor paricipa si zece speologi din cadrul sectiunii Rhinolophus Lupeni – speologi care au zona de actiune in Bazinul al Jiului de Vest, ei familiarizandu-se cu actiunile complexe de salvare speologica.
Acest exercițiu de salvare face parte din activitatea curenta de pregătire a speologilor de la CORSA pentru intervenția în cazul producerii de accidente în mediul subteran speologic. Tehnicile cunoscute și utilizate de speologi dar și echipamentul specific pe care aceștia îl au, pot fi utilizate cu succes și în cazul intervențiilor în caz de dezastre și calamități. Mediul subteran speologic este un mediu ostil care poate pune în pericol viața speologilor, oricând existând posibilitatea producerii unui accident în această peșteră.

Cazarea se va face la un canton silvic situat la cca. 50 m de intrarea in cavitate si pus la dispozitia noastra de Administratia Parcului National Retezat. participantii vor avea nevoie de sac de dormit si izolir.

Nu se percep taxe de participare, parcare sau alte taxe.

Poate participa orice persoana care este interesata de miscarea salvaspeo.

Programul exercitiului:

Vineri, 17 noiembrie
- sosirea participantilor;
- prezentarea programului;

Sambata, 18 noiembrie
- prezentare echipa de asistenta acordata victimei;
- organizarea unei interventii in subteran;
- aplicatie practica in Pestera Alunii Negrii;

Duminica, 19 noiembrie
- evaluare
- plecarea participantilor

Intervenția la accidentele speologice necesită o pregătire specială pe care speologii CORSA și-au dobândit-o de-a lungul anilor de practicare a speologiei dar și în cadrul acțiunilor de pregătire și de intervenție derulate în cadrul acestei organizații.

Va stăm la dispoziție cu informații suplimentare și fotografii pe adresa de e-mail: mili_ro1@yahoo.com – Ștefan Militaru - Clubul de Speologie Rhinolophus Lupeni.

Corpul Român Salvaspeo - CORSA este o organizație neguvernamentală cu sediul în Oradea, formată din peste 70 de speologi care acționează ca și voluntari pentru prevenirea accidentelor din mediul subteran speologic, intervenția la accidentele din peșteri dar și în alte situații care pun în pericol viața cetățenilor.

CORSA are echipe specializate pentru intervenții în diferite situații: evacuarea unui accidentat din peșteră pe porțiuni orizontale și verticale (puțuri, galerii sau teren accidentat...), transportul tărgii pe un râu subteran, salvarea persoanelor blocate în galerii foarte strâmte, salvări din locuri greu accesibile, salvări din peșteri inundate și alte intervenții ce necesita echipa de scafandrii.

De la înființare până în prezent, Corpul Român Salvaspeo - CORSA a intervenit la 6 accidente reale produse în mediul subteran speologic, recuperarea unei persoane decedate dintr-un lac de acumulare; a organizat prevenirea accidentelor speologice, stagii naționale și internaționale de pregătire tehnică în domeniul salvaspeo.

Scopul CORSA este de a veni în sprijinul comunității prin supravegherea activităților din mediul subteran speologic și înlăturarea pericolului de producere a accidentelor legate de acest mediu.

Astfel CORSA colaboreaza si cu Sectiunea de Speologie Rhinolophus Lupeni din cadrul Fundatiei Salvamont Lupeni pentru a pregati speologii din Bazinul Superior al Jiului de Vest sa intervina in caz de accidente speologice cat si calamitati naturale.

Ionuț Lațcu
Președinte
Corpul Român Salvaspeo – CORSA

Ștefan Militaru
Presedinte
Clubul de Speologie Rhinolophus Lupeni - Fundatia Salvamont Lupeni
militaru stefan


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii RETEZAT - Valea Scocul Jiului De Vest  
Muntii RETEZAT - Valea Jiului De Vest  
Muntii RETEZAT - Campul Lui Neag  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Cantonul Silvic Carnic  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii RETEZAT  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org