Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Făgăraș, septembrie : Știri

Făgăraș, septembrie - Luni, 27 Sep 2004, 12:00, vizitată de 6304 ori


Tura pe care am făcut-o în perioada 20-25 septembrie în segmentul Ciortea-Bâlea mi-a întărit convingerea că venirea toamnei nu trebuie să însemne amânarea planurilor pentru la anul, ci, din contră, poate oferi momente unice de comunicare cu muntele. Chiar dacă, fără saci buni de dormit și echipament călduros, sunt mai greu de suportat în cort sau refugiu cele câteva grade sub zero din orele dimineții. Chiar dacă rafalele de vânt pot să persiste fără oprire și 48 de ore.
Mă duce gândul la turbulența furtunilor de vară și la pericolul fenomenelor electrice pe care alaiurile de turiști de vară îl neglijează adeseori (doar vara e cald și bine, nu?). Cam puțină animație acum, în septembrie. Am întâlnit puțini turiști, între care un australian solitar, doi studenți la Geografie - Marian și Dragoș, pe care îi salut- și un simpatic grup de tineri din Chișinău. Refugiile sunt deja cam rar frecventate, cel de la Scara relativ curat și relativ etanș la vânt, iar Călțunul extrem de curat, bine izolat și primitor, felicitări știm noi cui.
În rest, cetățile de piatră ale Ciortei, Custurii Sărății sau Negoiului sunt tot acolo, tăcute, așteptând cuminți alte degete, alți bocanci să le mângâie neclintirea.
Aș avea de adăugat și o observație, sper utilă. Coborând pe frumoasa vale a Bâlei, la hotel Bâlea Cascadă am fost informat, inexact, că în continuare nu există nici o scurtătură marcată care să taie cumva serpentinele celor 17 km pe care-i mai avem de parcurs până la Cârțișoara. Ei bine, după cinci km pe asfalt, apare (în preajma bornei Cârțișoara - 12 km), pe stânga drumului, intrarea într-o potecă marcată cu bandă albastră, iar aceasta ne duce într-o jumătate de oră foarte aproape de Vama Cucului (kilometrul șase). Cabana Vama Cucului este în renovare, însă majoritatea cabanelor răsărite în zonă oferă servicii de cazare. Se conturează o nouă microstațiune la poalele muntelui, presupun că va deveni un loc interesant pentru turiști mai pașnici, mai cuminți și cu resurse financiare de nivel mediu și peste.
Cu bine, prieteni ai muntelui, și drumuri cât mai dese și mai împlinite emoțional.
Sorin Bezdedeanu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Vistea  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Fereastra Zmeilor  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Scara  
Muntii FAGARASULUI - Valea Caltun  
Muntii FAGARASULUI - Izvorul Negoiu  
Muntii FAGARASULUI - Valea Scara  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Negoiu  
Muntii FAGARASULUI - Izvorul Caltun  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI - Varful Negoiu  
Muntii FAGARASULUI - Portita Caltunului (Negoiului)  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul si Lacul Caltun  
Muntii FAGARASULUI - Custura Saratii  
Muntii FAGARASULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org