Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Lacul Avrig - loc de popas curat : Știri

Lacul Avrig - loc de popas curat - Luni, 1 Sep 2008, 1:12, vizitată de 7416 ori


Lacul Avrig din Munții Făgărașului este în sfârșit, după multă vreme, un loc de popas plăcut și curat


După activitățile derulate în total pe perioada a trei săptămâni (câte una în lunile august din 2005, 2007 și 2008), Asociația Ecouri Verzi din Cluj-Napoca, împreună cu partenerii săi, a reușit igienizarea Lacului Avrig, a căldării și a traseelor din preajmă. Toate acestea le-am denumit EcoAvrig, care este un proiect care adresează atât informarea și conștientizarea turiștilor asupra problemei abandonării deșeurilor în natură cât și igienizarea pitorescului lac de sub vârful Ciortea.


Ultima groapă/grămadă de gunoaie (care a fost și cea mai mare) a fost îndepărtată în săptămâna 18-24 August 2008. Au fost la lacul Avrig 13 astfel de gropi/grămezi. De asemenea a fost curățat și fundul lacului, până la o adâncime maximă de 1,5 m. Anul acesta au fost cărate cu rucsacul peste 490 de kg de deșeuri. În total, în cei trei ani, au fost evacuate 1075 kg de deseuri!!! Efortul a fost unul considerabil, ținând cont că până la lac se urcă 5-6 ore iar pentru coborâre sunt necesare 2-3 ore. Pentru realizarea obiectivelor proiectului au fost necesare 236 zile de muncă/persoană.Pe lângă munca de igienizare au mai fost transportați până în creastă doi stâlpi de marcaj care au fost instalați la Lacul Avrig și în șaua dintre Gârbova și Scara. De asemenea a fost reinstalat stâlpul de marcaj din Portița Avrigului, aflat acolo, dar căzut la pământ.


Pentru a lucra și la cauze, nu doar la efect, am purtat discuții cu turiștii întâlniți, explicându-le ce facem și de ce trebuie să își evacueze deșeurile sau să nu se spele în lac. Am distribuit pliante care pun în antiteză frumusețea florei montane cu inesteticul deșeurilor abandonate pe trasee. Acestea mai sunt disponibile la cabana Bârcaciu sau poate fi descărcată varianta electronică făcând click aici.


Doresc să mulțumesc în primul rând entuziaștilor care au contribuit în toți cei trei ani ai EcoAvrig, care au transpirat pe pantele până la Barcaciu sau până la lac și care au înghițit praful plin de rugină a conservelor și deșeurilor compactate/sortate la fața locului. Anul acesta au fost alături de noi în teren membri ai EGEA Cluj Napoca, Peace Corp Romania, Serviciului Salvamont CJ Sibiu, studenti geologi clujeni, prieteni iubitori de natură. A contat și ajutorul primit din partea unor turiști aflați în zonă și care au dorit să se implice. În 2007 am colaborat cu Asociația Salvatorilor Montani din Sibiu, parteneri principali ai ediției respective ai EcoAvrig, prin proiectul lor "Ecopicnic", finanțat de ANSIT.


Alături de organizațiile menționate mai sus, ca parteneri ai proiectului s-au implicat Primăria Orașului Avrig, cabana Bârcaciu - www.barcaciu.ro , Asociația Prietenii Avrigului, ISF Munchen.


Succesul proiectului nu ar fi fost posibil fără sprijinul sponsorului principal NovetRo, importator unic Hannah - www.novetro.ro sau fără contribuția financiară a ISF Munchen, Ocolul Silvic Izvorul Florii și Direcția Silvică Sibiu / Ocolul Silvic Avrig.


În continuare, cu sprijinul Serviciului Salvamont CJ Sibiu și al Primăriei Avrig, plănuim să refacem traseele turistice din preajma lacului prin revopsirea marcajelor, instalarea săgetilor indicatoare, îmbunătățirea potecilor în părtile erodate/abrupte/expuse, să instalăm un panou informativ care să recomande turiștilor comportamentul responsabil față de natură și să indice locul cu apă curgătoare (altfel majoritatea își spală vasele, hainele sau pe ei înșiși în lac folosind săpunuri sau detergenți).


Pentru a replica ceea ce am facut la lacul Avrig și în cazul altor lacuri montane, Ecouri Verzi intenționează să demareze la anul programul "Adoptă un lac, adoptă o potecă" prin care dorește să împărtășească experința sa cu organizațiile, instituțiile, companiile sau voluntarii de mediu care vor să se implice în astfel de acțiuni. Ne bucurăm ca initiativa noastră nu a fost singulară, iar lacul Avrig se adaugă lacurilor curate din Munții Făgărașului (Călțun, Capra, Bâlea), care au devenit mai limpezi prin efortul depus de organițiile implicate în proiectele derulate la lacurile respective.


Mai multe detalii și o descriere extensivă a proiectului puteți găsi pe pagina de internet a Ecouri Verzi - www.ecouriverzi.ro , secțiunea Proiecte / Finalizate / EcoAvrig.


Vă doresc o toamnă cu poteci cât mai frumos colorate!


Horațiu Popa


Asociația Ecouri Verzi

Emil Horațiu Popa


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI - Valea Avrigului  
Muntii FAGARASULUI - Lacul Avrig  
Muntii FAGARASULUI  
Comentarii
Șerban-Alin Pontoș Șerban-Alin PontoșAdministrator Alpinet , Luni, 1 Sep 2008, 10:19

Nu credeam sa aud vreodata ca zona lacului Avrig este curata. Am tot respectul pentru initiativa si modul in care a fost dusa la bun sfarsit.

Mara Constantinescu Mara Constantinescu, Luni, 1 Sep 2008, 12:57

sincere felicitari! pana acum avem 2 lacuri curate in fagaras: Avrig si Caltun. Ar fi trebuit sa fie si Capra si Balea dar nu au rezistat curate nici macar de la un an la altul. Felicitari horatiu pt organizare si sa ma puneti si pe mine pe lista la voluntari de acum incolo:-D

Marius Radu Marius Radu, Marți, 2 Sep 2008, 19:30

Felicitari tuturor care au participat la aceasta actiune si altele similare... sa speram ca se si mentine curatenia facuta. A-propos de lacurile Fagarasului, la Caltun, in weekend, intr-o vineri seara aglomerata cu toata caldarea Caltunului plina de corturi, o fata (ceha/poloneza) se spala in lac pina i-am atras atentia ca pt asta se foloseste paraul; a inteles si a transmis mesajul si colegilor ei; poate nu e (doar) vina ei ca nu exista decat 2 panouri in care doar in unul scrie in engleza scaldatul interzis (si pe ceata aceea aproape imposibil de citit). Poate n-ar fi o cheltuiala mare sa se puna niste panouri scrise clar, in cateva limbi de circulatie, pt ca multi turisti sunt totusi straini (chiar daca asa ceva ar trebui mentionat si prin ghidurile lor scrise)...

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org