Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Marcaje în Piatra Mare : Știri

Marcaje în Piatra Mare - Duminică, 13 Mai 2007, 14:35, vizitată de 7760 ori


Am fost în week-end-ul trecut pentru o zi în masivul Piatra Mare. Traseul pe care mi l-am propus a fost: Timișul de Jos, Valea Șipoaia, canionul Șapte Scări, cabana Piatra Mare, cu întoarecerea prin Stâna din Pietricica, Complex Cioplea, Predeal.
Prin știrea de față aș dori să semnalez o situație destul de neplăcută privind starea marcajelor de pe traseul menționat. În timp ce prin canionul Șapte Scări și apoi până la cabana Piatra Mare, marcajul se prezintă în condiții acceptabile, nu același lucru se poate spune despre traseul coborâre în Predeal. În primul rând sunt trecute mai multe semne de marcaj pe săgeata indicatoare de lângă cabană (cruce roșie, banda roșie, triunghi albastru), și se merge pe un singur semn(triunghi albastru), lucru ce poate fi derutant pentrru cei care n-au mai fost pe acolo; în plus starea acestui marcaj este precară, stâlpii sunt căzuți, pe copaci marcajul este aproape șters. Nu același lucru se poate spune despre traseul care urcă din Predeal pe la cabana Susai și apoi prin Pietricica spre cabana Piatra Mare (cruce roșie), care este refăcut în totalitate de către o fundație (îmi cer scuze, dar n-am reținut numele acesteia, o fundație de origine germană, din câte știu). Date fiind acestea, aș dori să fac un apel la cluburile de turism, asociațile montane, care ar putea fi interesate de organizarea unei acțiuni de remarcare a traseelor "clasice" și reintroducerea acestora în circuitul turistic montan. Impresia mea a fost că aceste trasee sunt cam uitate, se vede atât după starea marcajelor, cât și după configurația peisajului, care se sălbăticește de la an la an.
În speranța unei îmbunătățiri a acestei situații, va doresc toate cele bune.

Cristina Drăghici
Cristina Drăghici


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - Predeal - Valea Joitei  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - D.N. 73A Predeal - Piriul Rece  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - Cabana Timisu De Sus  
Muntii FITIFOI (PREDEAL)  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Varful Fitifoi-Predeal - DN73A

 

Comentarii
Fără foto Sorin Demetrescu, Duminică, 23 Sep 2007, 11:43

1. De la Cabana Piatra Mare pleacă și o potecă ce ajunge la Poiana Stînei Pietricica fără a trece prin stîncării și apoi pe platou, pe sub Vîrful Piatra Mare (marcaj tri-unghi albastru). Apoi se duce în Valea Azugii, etc.
2. Poteca marcată cu cruce roșie se întîlnește cu cea de mai sus, la coborîre, puțin înainte de a intra în pădure.
3. Drumul cu bandă roșie duce la Dîmbul Morii, pe traseul cel mai ușor.
4. Potecile din Masivul Piatra Mare sunt în general bine marcate. Totuși:
-din Valea Gîrcinului nu am văzut indicatoare de intrare pe Valea lui Mușat, idem pe traseul marcat cu triunghi galben (spre cabană) ca și în aval pentru a o tăia spre Săcele la stînga (or fi acum?). Nici la Cabana Susai semnele nu sunt prea bune.

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org