Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Rătăcită pe munte : Știri

Rătăcită pe munte - Marți, 27 Sep 2005, 0:11, vizitată de 9602 ori


Două echipe de salvatori montani au fost în alertă maximă la sfîrșitul săptămînii trecute, după ce o studentă de 23 de ani a fost dată dispărută în munții Făgăraș. Adina Cătan, din Vaslui, a pornit pe munte împreună cu trei amici. Nu avea echipamentul minim pentru o astfel de excursie, nu știa traseul și a ignorat vremea extrem de rea anunțată pentru sfîrșitul de săptămînă. Mai multe echipe de intervenție ale formațiilor salvamont din Zărnești și Cîmpulung au răscolit zona estică a munților Făgăraș mai bine de jumătate de zi. Tînăra a fost în cele din urmă găsită și coborîtă în siguranță la baza muntelui.
La drum pe ploaie
Tînăra salvată din Făgăraș a pornit la drum încă de la jumătatea săptămînii trecute, împreună cu trei colegi studenți. Andrei Constantin, de 24 de ani, din Buzău, Alexandru Fircă, de 23 de ani, din Constanța, și Ioana Oproiu, de 21 de ani, din București, au dormit în noaptea de miercuri spre joi în zona refugiului Șpirla, din munții Piatra Craiului. Au pornit joi spre zona estică a crestei principale din munții Făgăraș. Au ajuns cu greu în zona vîrfului Comisu, unde au și înnoptat joi seara. Vineri, cei patru turiști au decis să-și continue aventura, deși vremea pe munte era extrem de urîtă. La un moment dat, Adina Cătan a părăsit grupul, nemulțumită de faptul că amicii ei mergeau prea încet. Și a pornit de una singură pe munte, cu toate că nu știa traseul. Cîteva ore mai tîrziu, colegii fetei au intrat în panică după ce și-au dat seama că Adina s-a rătăcit. Au căutat-o disperați ore în șir, dar s-au oprit la căderea nopții și n-au dat alarma decît sîmbătă dimineața. Au sunat de pe un telefon mobil la Dispecereatul național salvamont, pe numărul 0-SALVAMONT (0725/826668) și au cerut ajutor pentru găsirea Adinei.
Mobilizare rapidă
Imediat, mai multe echipe de căutare ale formațiilor salvamont din Zărnești și Cîmpulung au intrat în alertă. „Noi avem în aria de responsabilitate și o parte din creasta munților Făgăraș, așa că am mobilizat repede oamenii și am început căutările în paralel. Marcajul turistic nu este într-o stare bună în acea porțiune și locurile în care tînăra s-ar fi putut rătăci sînt multe, așa că a trebuit să acoperim o zonă extrem de întinsă“, spune Ioan Pivodă, șeful Formației Salvamont Zărnești. Operațiunile de căutare s-au încheiat în jurul orei 15.00, cînd un grup de culegători de ciuperci a găsit-o pe Adina Cătan în zona din coada lacului Pecineagu. „Fata dormise o noapte sub cerul liber, în niște condiții extrem de grele. O altă noapte pe munte în astfel de condiții îi putea fi fatală“, spune Ioan Pivodă. Studenta a fost coborîtă de pe munte în siguranță, fără nici cea mai mică zgîrietură.
Pericol extrem
• Salvamontiștii îi avertizează pe amatorii excursiilor pe munte că, în această perioadă, vremea instabilă poate transforma orice excursie în coșmar. În aceste condiții, cei care își asumă riscul de-a pleca pe munte și nu cunosc traseul ajung deseori să ceară ajutorul salvatorilor montani. „Nu se poate să mergi în Făgăraș sau Piatra Craiului, într-o zonă atît de întinsă, fără echipament și pe o vreme ca asta. Noi nu putem face nimic pentru a le interzice turiștilor să urce pe munte, noi doar le atragem atenția asupra pericolelor la care se expun“, spune Ioan Pivodă.

(Leonard COSTACHE, Monitorul Expres)
Mihaela Carstea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Vistea  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Zorelelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Sperantelor (Cioranga Mare)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Fereastra Zmeilor  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul Scara  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Coada Lacului Lesu  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Spirla  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Piatra Mica  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Diana  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Zarnesti  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Virful Ascutit (Lehmann)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Refugiul Grind  
Muntii FAGARASULUI - Transfagarasan  
Muntii FAGARASULUI - Varful Scarisoara Mica  
Muntii FAGARASULUI - Valea Rea  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI - Refugiul si Lacul Caltun  
Muntii FAGARASULUI - Varful Comisu  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii FAGARASULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org