Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Salvatorii montani : Știri

Salvatorii montani - Vineri, 23 Apr 2004, 13:04, vizitată de 1843 ori


În conformitate cu prevederile H. G. nr.77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți, la consiliile județene și locale în a căror rază administrativ – teritorială se află trasee și/sau pârtii de schi s-au organizat servicii publice SALVAMONT a căror finanțare se face din bugetele proprii ale județelor sau din bugetele locale, după caz. Serviciile publice județene SALVAMONT coordonează activitatea de prevenire a accidentelor montane și de salvare în munți a persoanelor accidentate și a bolnavilor.
Activitatea de salvare în munți cuprinde patrularea preventivă, asigurarea permanenței la punctele și refugiile SALVAMONT, căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară. Această activitate este desfășurată de salvatori montani. Operațiunile de salvare și transport ale accidentaților au loc în condiții meteorologice foarte grele, pe terenuri extrem de expuse riscului de accidente, cu durate care pot ajunge la 16 – 20 de ore și o solicitare maximă, atât fizică, cât și psihică a salvatorilor montani. Ocupația de salvator montan este prevăzută în Clasificarea Ocupațiilor din România la codul 514906.
Întrucât în legislația privind salarizarea personalului din sectorul bugetar nu este cuprinsă funcția de salvator montan, a fost necesară completarea legislației prin introducerea funcției respective și a nivelelor de salarizare corespunzătoare. Actul normativ este Ordonanța de urgență a Guvernului nr.66/2004, publicată în Monitorul Oficial nr.232 din 17 martie 2004. Conform textului ordonanței, funcțiile de salvator montan sunt de gradul I, gradul II si gradul III. Drepturile salariale vor fi acordate în limita cheltuielilor cu salariile prevăzute în bugetele aprobate consiliilor județene sau locale, după caz.
Livia Popa

Comentarii
Fără foto Livia Vlădescu, Vineri, 23 Apr 2004, 13:58

Rectificare: Ordonanta are nr.6/2004.

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2019 www.alpinet.org