Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Trupul turistului polonez... : Știri

Trupul turistului polonez... - Marți, 8 Oct 2002, 1:54, vizitată de 5325 ori


Trupul turistului polonez care a fost gasit, duminica seara, mort in pestera Izbucul Tauz din Muntii Apuseni, la o adincime de 80 de metri, va fi scos la suprafata cel mai probabil marti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
O echipa poloneza formata din specialisti in scufundari si in operatiuni de salvare a ajuns, luni dupa-amiaza, in localitatea Garda Seaca si a inceput intocmirea unui plan de interventie, operatiunea fiind extrem de grea si de periculoasa. Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca din echipa de salvare face parte si polonezul care, in 2001, a stabilit recordul mondial la scufundari, fiind cel care a explorat galeria Tauz pina la adincimea de 85 de metri.
Tanislav Rafael Garski a ajuns, vineri dupa amiaza, impreuna cu alti patru speologi polonezi care doreau sa exploreze pesterile din Apuseni, la Izbucul Tauz de la Garda Seaca, cautat de speologii din tara si din strainatate ca fiind cel mai adinc din tara.
Membrii echipei de speologi au intrat in panica in momentul in care si-au dat seama ca Tanislav Rafael Garski intirzia sa iasa la suprafata. Tinarul avea oxigen pentru o scufundare de aproximativ doua ore si, pentru ca timpul fusese deja depasit, un coleg a coborit la o adincime de 50 de metri pentru a-l cauta. Barbatul nu a putut fi gasit, motiv pentru care speologii au anuntat Ambasada Poloniei la Bucuresti, ai carei reprezentanti au alertat, la rindul lor, Asociatia Poloneza de Alpinism.
Trupul neinsufletit al lui Tanislav Rafael Garski (30 de ani) a fost gasit, duminica seara, dupa cea de-a doua scufundare facuta de unul dintre membrii echipei poloneze de speologi. Potrivit unuia dintre membrii echipei poloneze de speologi, pozitia in care a fost gasit cadavrul arata ca tinarul incerca sa iasa la suprafata, dar din cauza lipsei de oxigen el a ramas blocat in Izbucul Tauz. În ciuda eforturilor facute de ceilalti patru colegi ai victimei si de salvamontistii voluntari din Alba, turistul nu a putut fi scos la suprafata. Pentru aceasta operatiune va interveni o echipa specializata din cadrul Asociatiei poloneze de Alpinism, alertata de ambasada Poloniei la Bucuresti. Echipa de salvare a ajuns, in noaptea de duminica spre luni, in Romania.
Izbucul Tauz face parte dintr-un complex de pesteri, cel mai ramificat de acest gen din Europa, si tocmai din acest motiv speologii din intreaga lume explorau des zona. Izbucul este cel mai adinc din Romania si este cautat pentru scufundarile subacvatice.
Sursa: Mediafax

Daniel Stefănescu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BIHOR - Izbucul Galbenei  
Muntii BIHOR - Cheile Garda Seaca  
Muntii BIHOR - Valea Garda Seaca  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2019 www.alpinet.org