site gazduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tau montan
Ghid montan - Trasee in Muntii Baiului
Trasee in Muntii Baiului - Valea Azugii - Cabana Susai
Obiective: valea Azugii, pastravaria Limbasel, Muntele Susai. Timp necesar: 3½ - 4 ore . Drum forestier: poteca spre cabana Susai (marcaj - triunghi rosu, in ultima parte).
Este un traseu usor de parcurs atit din aval in amonte (plecand din orasul Azuga), cit si invers (coborand de la cabana Susai). El poate fi utilizat partial pentru ascensiuni in Muntii Neamtului, la varfurile- Paltinu, Neanitu, Stovia, Husu, Unghia Mare, Cazacu etc. Se pleaca din statia de autobuz de linga biserica din centrul orasului, catre est, urmarind soseaua care strabate localitatea pe aproape 2 km. Pcntru turistii care nu doresc sa viziteze orasul, intrarea in trascu se va face de la statia finala a liniei de autobuz aflata in margineade est a orasului Azuga. Inainte de plecare se impune un scurt tur de orizont in care se pot urmari: spre sud culmea impadurita Sorica; in SV, prin. deschiderea Prahovei, peste creasta cu molizi a Clabucetului Baiului, o parte din abruptul Bucegilor Intre Jepi si Costila; catre est, albia raului Azuga si vf. Rusu; la nord, deasupra caselor, apare Plaiul lui Mos Mihai, ce coboara din Clabucetul Taurului si care spre Azuga se termina cu un versant cu panta mare, impadurit cu molizi si pini. Inaintam spre est, prin oras, lasam pe dreapta fabrica de postav, fabrica de bere, intreprinderea de vinificatie, iar pe stanga cea mai mare parte a zonei rezidentiale a orasului. Totodata, catre vest, dispar treptat din cimpul privirii Jepii si Caraimanul, dar se deschide o perspectiva frumoasa asupra sectorului superior al vaii Cei'bului, Coltii Morarului, vf. Bucsoiu. Dupa aproape 30 minute de la plecare suntem la capatul estic al orasului. Spre sud (dreapta) se vad versantii impaduriti ai vaii Urechea, ale carei izvoare se afla sub varful omonim. In ultima parte a traseului, drumul asfaltat continua cu o sosea forestiera. La confluenta cu Limbaselul (principalul afluent de pe dreapta raului), drumul se bifurca. O varianta urca spre nord, in lungul Limbaselului, pana la cabana Susai. Poate fi utilizat la incheierea ex-cursiei, pentru intoarcere la Azuga (1 ora si. 30 minute). Cea de a doua varianta se desfasoara catre nord-est, urmarind albia Azugii. In amonte de confluenta, pe stanga drumului, se afla pastravaria Limbasel, ale carei instalatii si bazine pot fi vizitate. De asemenea, din spatole pastravariei se poate urca pe poteca, prin padure, la plaiul si stanele de pe varful Clabucetul Azugii (2-21/2 ore; suis anevoios in prima parte).
Continuam traseul pe valea Azugii; dupa circa 15 minute, directia se schimba catre est. In ultimul plan, la limita superioara a padurii, vedem vf. Rusu, iar catre sud (in dreapta) un varf acoperit aproape in intregime de padure (apartine culmii Unghia). Se depaseste apoi confluent a cu paraul Cazacu, la obarsia caruia se observa varful cu acelasi nume (despadurit). La el se poate ajunge pe valea Cazacu, pe o poteca. Dupa cateva minute, albia Azugii si drumul descriu un cot larg catre sud, iar un piriias de pe dreapta face o cascada de 3-4 m inaltime pe un prag format din mamo-calcare dispuse aproape vertical. O noua schimbare de directie catre NE pana la confluenta cu paraul Frumoasa, unde albia Azugii se largeste foarte mult. Suntem la capatul a 90 minute de la plecare si se poate face un mic popas. Spre sud, pe valea Frumoasa, urca un drum forestier (circa 3,5 km). Din el, spre est, pe poteca, se poate ajunge la vf. Unghia Mare si vf. Rusu.
Continuam traseul pe valea Azugii. Timp de 30 minute strabatem un sector mai ingust al vaii si destul de bine impadurit. La confluenta cu paraul Unghia Mica (pe care exista amenajari hi-drotehnice), drumul isi schimba directia catre nord. De aici, valea se largeste foarte mult. Se trece printr-o suita de poienite cu flori multicolore, cu molizi si brazi tineri. Catre sud se poate urmari profilul ascutit al vf. Unghia Mare, iar spre vest versantul estic al Clabucetului Azugii. In albia Azugii exista praguri amenajate pentru cresterea pastravilor. La confluenta cu paraul Stevia, pe dreapta, in padurca de conifere, se vede silueta unei cabane silvice. Aici, catre dreapta (est), pe valea Steviei, urca la vf. Neamtu un drum forestier si o poteca.
Inca 25-30 minute, traseul continua pe drumul de linga albia raului, care se mentine mai intai pe stanga, apoi pe dreapta acestuia; valea se ingusteaza, iar padurca devine mai deasa; se trece pe linga citeva baraci, se depaseste confluenta cu paraul Rosu, de linga care se poate urca pe poteca, pe culmea Retevoi, la cabana de vinatoare Lacul Rosu. In continuare, pe valea Azugii, dupa inca 40 minute, se ajunge intr-o poiana unde se intilnesc semne de marcaj turistic (triunghi rosu) care due spre stanga la cabana Susai, iar spre dreapta la Lacul Rosu. Catre nord, drumul forestier continua la obarsia Azugii.
Dupa citeva minute de odihna la margineaalbiei Azugii sau pe banca de pe dreapta drumului se reia traseul spre stanga la cabana Susai, pe poteca mai lata indicata cu marcaj turistic (triunghi rosu). La inceput panta este aceentuata si necesita efort, apoi survin patru altemante de sectoare cu inclinare mai mica si mai mare. Poteca se strecoara printr-o frumoasa padure de conifere, apoi prin poienite din care, peste varfurile arborilor, catre nord-vest, pot fi zarite crestele Postavarului si Pietrei Mari. Dupa 30-40 minute si dupa ce se parcurge o diferenta de nivel de circa 200 m se intra intr-o poiana ceva mai lar-ga, din care se iese pe culme; in mijlocul aces-teia se afla cabana Susai. Aici exista citiva stalpi de marcaj cu sageti pe care sunt inicate traseele ce pot fi urmarite: cruce albastra spre Clabucet-Plecare (2Vi ore) (traseul 12); cruce rosie, banda rosie spre Predeal, prin Cioplea (11/4 ora); cruce rosie catre Piatra Mare (31/4 ore).
De la cabana se poate cobori si spre orasul Azuga, urmarind drumul pietruit care pleaca de la sud vest de aceasta, pe sub vf. Cocosului, pe valea Limbaselului. Indiferent de varianta aleasa, se impune ca in momentele de repaus sa se realizeze un scurt tur de orizont spre est, sud si sud-vest (vezi traseul 13).
Autor: Mihai Ielenicz
Inscris de: Catalin Olteanu Vizualizari: 2576, Ultima actualizare: Sambata, 25 Oct 2003
In urma cu 2 veri am strabatut acest traseu intr-o singura zi, e adevarat ca am mers atunci 15 ore si jumatate. M-a surprins in mod placut aceast parcurs peste paduri, plaiuri si culmi domoale. Mi-am zis: iata un traseu care se preteaza vara la bicicleta si iarna la schi de tura. Am fost la un pas sa-l fac iarna trecuta, dar din motive obiective a trebuit sa renunt. Sambata dimineatza la ora 6.30 am ma aflam impreuna cu Cata Pobega in autogara Basarab asteptand microbuzul de Cheia. Aflam ca acesta tocmai plecase de cateva minute si urmatorul e la ora 8 am. Nu avem ce face si ne punem pe asteptat. Bine macar ca nu e frig. In sfarsit ne apare si microbuzul si ne imbarcam. In timp ce ne asezam rucsacii si schiurile ne intreaba soferul:”Unde mergetzi mai baietzi cu schiurile ca nu mai e zapada, s-a topit....”. Ne-a cam taiat elanul. Cum iernutza asta nu e iarna, mi-am zis ca asta ar fi totusi ultima sansa de a face acest traseu. Acum ori niciodata. Dupa...
Traseu de legatura cu bazinetul Valea Neagra de pe Doftana. Timp necesar: 2½-3 ore. Poteca nemarcata si drum forestier. Accesibil vara si toamna.
Reprezinta un traseu care poate fi folosit atit pentru coborare de pe creasta Neamtu-Paltinu spre valea Doftanei, cit si pentru ascensiune din bazinetul Valea Neagra (Doftana) catre vf. Neamtu - valea Azugii, iar de aici spre orasele Predeal (pe la Susai) sau Azuga. Va fi prezentat insa in prima varianta, ca solutie de continuare catre Doftana a traseului 13.
Din saua Paltinu, situata intre vf. Paltinu si vf. Neamtu, se va urma catre sud-vest (dreapta) o poteca ingusta ce urca prin pasune circa 70 m diferenta de nivel, pe o panta de 20-25 grade. Dupa 10 minute se ajunge pe un varf (1 870 m) din nordul Muntilor Neamtului. Aici se deschide o perspectiva larga: spre vest muntii Piatra Mare - Postavaru - Piatra Craiului - Bucegi (in ultimul plan), Clabucetul Taurului - Clabucetul Azugii - poiana Susai -valea Azugii - culmea Cazacu (in fata); spre sud vf. Neamtu si vf. Rusu; in est remarcam bazinul Musitei, in care se vad, de la stanga la dreapta, versantul sudic al varfului Paltinu, intens afectat de torenti, din care se desfac culmea Musitei (cu lastaris si plantatii), apoi albia vaii Musita (ca o panglica cenusie datorita cantitatilor mari de materiale aduse de torenti), culmea joasa dintre Piraie (complet despadurita), pe creasta careia se vede drumul pe care il vom folosi la coborare, albia vaii Paraie, similara ca infatisare cu Musita. Dincolo de aceasta apar vf. Rusu (cu stana, pasuni in partea superioara si lastaris si plantatii in sectorul inferior) si Culmea lui Manole (cu versantul nordic acoperit de padure). In zare (est) mai pot fi observate varfuri apartinand Muntilor Grohotis.
De pe varf se trece printr-o sa, se ocoleste varful principal pe versantul estic pana in dreptul culmii ce se desprinde in stanga si separa vaile Musita si Piraie. La 50-70 m spre sud, in poteca ce se continua spre vf. Rusu, apare si un izvor cu debit redus.
Coborisul pe creasta dintre vaile Musita si Piraie se face la inceput (diferenta de nivel fiind de circa 450 m) pe o panta aceentuata (35-45C), prin pasune, timp de 30-45 minute. Exista mai multe poteci de vite pana la stana; se va alegc aceea care urmareste cumpana apelor. Se ocoleste stana pe la nord si se continue traseul pe drumul forestier ce coboara pe vale catre sud-est. Treptat, drumul se lateste, panta devine din ce in ce mai mica pana aproape de confluenta vailor Musita si Piraie (1010 m altitudine). Aici exista cabane forestiere. De la ele, drumul descrie citeva curbe pe o ultima diferenta de nivel de circa 90 m si se uneste cu drumul forestier ce coboara de pe Musita. Au trecut circa 1¾ ora de la plecarea din saua Paltinu. Continuam drumul spre sud, pe dreapta Musitei, si dupa circa 2 km ajungem la confluenta acesteia cu paraul Rusu (945 m). Inca 3 Rm, mai intii pe dreapta vaii, apoi pe stanga, printr-o frumoasa padure de foioase, si intram in bazinetul Valea Neagra (900m). Peisajul e dominat de pasunile intinse care acopera baza versantilor. Apar mai multe case izolate. Dupa ce se depaseste podul de pe Doftana se ajumge la drumul ce vine din nord, de la carierele de calcar. De aici pana in satul Traisteni mai sunt inca circa 8 km care pot fi parcursi pe jos sau folosind masini ce transporta piatra sau busteni.