Creasta Lespezi-Calţun

Înscrisă de: Emi Matlak
Creasta Lespezi-Calţun
Data publicării: : 28 Sep 2009, vizualizări:: 1455
Localizare geografica: România, Muntii FAGARASULUI, Strunga Doamnei
Album (slideshow): M-tii Fagaras
Echipament folosit: HP
Descriere: Traseu de mare atractie - 26 septembrie 2009
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto Dan Loghin, Marţi, 29 Sep 2009, 10:30

@Daniela, In sfirsit am ocazia sa (ma) lamuresc:

- Virful din primul plan a fost considerat multa vreme fara nume. Si este. El este virful fara nume cu altitudinea cea mai ridicata din Carpatii Romanesti.
El a fost gresit denumit Vf. Dracului, aceasta din confuzia si eroarea unui cartograf care a denumit Vf. Dracului pe cel care are numele corect (desi dat destul de recent) de Virful Dintre Strungi - (in aceasta poza in spatele fotografului). Dindu-si seama de eroare, a atribuit acestuia din poza numele dat initial de Vf. Dracului. Este o denumire care nu trebuie sa se piarda, neh?!
Vf. Dracului este insa denumirea data vf. "de deasupra Strungii Dracului" - adica actualului Vf. dintre Strungi, deci numele nu are cum sa fie atribuit celui din poza.
Paradoxal poate, este destul de rar urcat si apare mai mult ca o iesitura. Cunosc altitudinea sa dar este discutabila.
Revenind, numele de Vf. Dracului nu este cel corect, oficial nu are nume, este cel mai inalt fara nume si a fost propusa acum ceva vreme denumirea de Vf. Alpinet.
Cum, probabil in cazul de fata, nu are cine sa confirme denumirea, este o chestiune de consens ca acest virf sa se numeasca Alpinet. Eu unul ma alatur.

- Virful din planul doi este virful Cornu Caltunului. Alt. cea mai probabila este de 2.510. Sau 2.505 in alte versiuni.
De asemenea mai rar urcat, si de obicei dinspre sud (dreapta aici.) Uneori este confundat cu Cornu Catunului din Iezer - ca si denumire doar. Nu este cazul. Denumirea provine de la Caltun.

- Virful din ultimul plan este un dublu virf: exista un mic platou somital. Culminatia din stinga este Vf. Caltun (propriu-zis) iar culminatia din dreapta (care are si o mica gilma - si nu vorbesc de cruce si/sau de "momiie") este Vf. Lespezi. Cum cele doua practic se confunda in acel mic platou, numele corect este Lespezi-Caltun.
Alt. probabila este 2.521.7 Vf. Caltun si 2.522.4 Vf. Lespezi.
Dar, repet, ele se confunda practic pe teren iar, daca este sa ne luam dupa definitia matematica a virfului, ele constituie un singur punct somital.
La (mai mare) rigoare insa sunt doua puncte distincte, cu diferenta de altitudine insesizabila, dar care sunt cu totul diferite ca si provenienta: Caltun este punctul somital al regiunii/zonei dinspre nord, iar vf. Lespezi este punctul somital al Muntelui Lespezi, dinspre sud-(est). Linia "de fractura" (nu in sens geologic) se vede: imediat in stinga gilmei Vf. Lespezi se vede un sant inspre jos.

Cam acelasi lucru se poate "interpreta" cumva si cu cele 3 virfuri ale Ciortei, ele putind fi culminatii ale unor (portiuni de) culmi diferite care se intilnesc practic in acelasi loc.

Una peste alta, o poza foarte documentara.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Marţi, 29 Sep 2009, 11:58

Un comentariu teribil de bun şi deosebit de util!
Îţi mulţumesc pentru informaţiile preţioase adăugate.
Continuarea acestui gen de dialog poate fi benefică pentru întreaga comunitate Alpinet. Curiozitatea se va mări şi o dată cu ea va creşte interesul pentru o viitoare listă cu "Vârfurile fără nume din Carpaţii Româneşti".
Mulţumim mult!

Emi Matlak Emi Matlak, Marţi, 29 Sep 2009, 17:51

Foarte interesant, multumesc mult! M-ai lamurit si pe mine; eu am venit din Strunga Doamnei cu intentia de a escalada intreaga creasta pana in varful Lespezi, eu credeam ca este cel din spate unul singur nu cu cele 2 varfuri cautate de fapt-Lespezi&Caltun-, iar cel din mijloc este Caltun de fapt dar iata ca m-am inselat; la un moment dat este o saritoare destul de nasoala iar apoi din pacate s-a stricat destul de rau vremea si am coborat inapoi la lacul Caltun fara sa ajungem pana sus. Oricum fiind o vreme destul de inchisa in putinele momente in care am vazut ceva si fiind si pentru prima data in zona pentru a urca pe Caltun-Lespezi informatia ta este foarte utila pentru data viitoare.

Fără foto Dan Loghin, Miercuri, 30 Sep 2009, 12:18

De obicei urcatul la/pe vf. Lespezi se face din Strunga Doamnei, coborire in caldare spre sud-sud-est, apoi urcus spre si pe asa-numita "creasta a Balaurului" (NE) (de fapt lespezile de la care provine denumirea) si apoi in sus (NNV) pina la virf(uri).
De pe vf. Lespezi se coboara spre vest-(nord-vest) pina in saua dintre vf. Lespezi si Cornu Caltunului si apoi o catarare destul de simpla direct in sus pe Corn. Ma rog! fiecare pe unde poate. Coborirea se face, de obicei, coborind razant spre SE pina in caldare.
Cunosc o singura persoana care a facut traseul direct Lacul Caltun - saua mai sus pomenita. Pe fata nordica - dar nu direct in sus. E tare umed si foarte obositor traseul.

Serban Leoca Serban Leoca, Miercuri, 30 Sep 2009, 20:41

Creasta Lespezi - Negoiu si traseele despre care - cred - face vorbire domnul Dan Loghin sunt descrise destul de amanuntit in Ilie Fratu, Andrei Beleaua, Octavian Fratu, "Pe custurile fagarasene", Editura pentru Turism, Bucuresti, 1991, in capitolul intitulat chiar asa, "Lespezi - Negoiu", pp. 251-258.

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Emi Matlak
[1-20] [21-40]<   41-60 din 61
  > [61-61]
Fotografie Comentariu Data
Toamnă bucovineană
Liviu Vulcu
foarte faine culorile
18 Nov
Lacul Vidra
Emi Matlak
Da, arata destul de saracacios, adica l-am vazut cu alte ocazii plin si arata foarte fain, acuma probabil or exista ceva ratiuni tehnice I guess, plus ca nu prea a mai plouat in ultima vreme...
18 Nov
Refugil din Tarnov
alex badea
oki, multumesc mult de informatii...in principiu intentionez in the near future sa ajung pe acolo si orice vesti sunt importante despre zona.numai bine!
12 Nov
Refugil din Tarnov
alex badea
unde se afla mai exact acest refugiu?
11 Nov
Out in the light and fog
Emi Matlak
@Iosif Chiran: Am gasit acest traseu intr-o veche revista din 1976, Romania pitoreasca...recomandat si facut de regretatul alpinist Emilian Cristea, si dupa un search pe alpinet si dupa ce am vazut pozele tale am hotarat ca merita o tura...iar supriza ce ti-o ofera acest traseu este foarte mare...adica nu e chiar o plimbare simpla prin padure, in partea superioara urcarea este destul de tare insa foarte frumoasa si cu siguranta merita...multumesc pentru urari si numai bine!
27 Oct
printre anotimpuri (ii)
Adrian Herghelegiu
sincer amice sunt cele mai tari poze pe care le-am vazut lately aici
22 Oct
în masivul Pietrosul Bistriţei
Adrian Herghelegiu
presupun ca nu prea e nimeni e aici, nu?
22 Oct
lumină şi materie
Adrian Herghelegiu
iz esoteric...
22 Oct
raze de soare printre molizi
Adrian Herghelegiu
superba...dark si misterioasa
22 Oct
Azure white
Emi Matlak
@Gugu...da acuma in tura asta i-am tras o tona de poze sa-l studiez, arata super, insa nu am reusit sa ajung inca pe acolo...sper la anu' + valea raului Ses
17 Oct
Niciodată Toamna
Iulius Carebia
bravo...citat din M. Eliade-Incognito la buchenwald...:-P
16 Oct
Claia Strâmbă
Iulius Carebia
magic!
14 Oct
Azure white
Emi Matlak
2192 m-rectific cu scuzele de rigoare ca nu am fost atent!:-D
13 Oct
Azure white
Emi Matlak
absolut...iar zona este superba...totul nemarcat din Saua Iepii si pana acolo de pe valea Bistra Marului-se poate ajunge si pe la Gura Apei(banda rosie)-am gasit doar doua semne sterse de triunghi rosu in padure, nici tipenie de om...privelisti exceptionale spre Godeanu si Retezat...a meritat ascensiunea pana in vf. Pietrii(2292)-care este si cel mai inalt din masiv-lucru putin cunoscut pentru majoritatea pentru care Tarcu inseamna C-sebes/Cuntu/vf. Tarcu&retur.
13 Oct
Fall-Dark Waters
Emi Matlak
:-D varianata B oarecum...intentionam cand am trimis spre publicare aceasta imagine sa pun o cratima, dar am uitat...acum am remediat problema...oricum multumesc pentru precizari si mai ales ca mi-a dat o perspectiva noua
10 Oct
Trekking prin salbătica in Valea Râului Şes in Munţii Godeanu
Otto Hauck
Caut si eu o informatie...exista cumva ceva marcaje in zona pentru a ajunge pe varful Gugu?
7 Oct
poiana cu peri
Adina Nani
Desi se inscrie in categoria de "pensionari", merita traseul de jos din Herculane pana la acest loc absolut superb de la inceputul crestei muntilor Cerna.
3 Oct
Here they come...
Emi Matlak
Imi cer scuze, am corectat acum...ramasesem cu poza precedenta la postat, aceasta este facut chiar inainte de a ajunge la Balea-Lac...iar ca o informatie auxiliara exista pana la Cab. Negoiu un drum practicabil forestier dar nu asfaltat decat o mica portiune din Porumbacu pe care am vazut incl. un Matiz la urcus, sunt in jur de 25 de km, pana la traseul clasic bine marcat prin padure de aprox 2h luate lejer pana la cabana.
1 Oct
my kingdom for a horse
mihai-ian nedelcu
titlu super inspirat, faina poza...
14 Aug
Potecă
Virgil Iordache
eu am fost acuma o luna si era plin si nu toata lumea parea avizata in privinta echipamentului...vin multi pe drumul de la Arieseni cu masina, noroc ca exact la intrare in chei sunt cateva pasaje mai grele de trecut si unii "turisti" se linistescu cu vitejia...
14 Aug
Comentarii înscrise de Emi Matlak
[1-20] [21-40]<   41-60 din 61
  > [61-61]
©Proiectul Alpinet 1999 - 2021