Alpinet Hărţi Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Liste Alpinet - alpinet2k

De la: ady <a...@yahoo.com>
Data: Marţi, 23 Mar 2004, 13:32
Subiect: @ RT- biserici fortificate medievale (tura de bitza)
Clubul de Turism Montan "AMICII MUNTILOR" Sibiu

RAPORT TURA

- biserici fortificate medievale -

(Medias Buzd Atel Dupus Biertan Saros-pe-Tarnave Bratei Medias)

(b tura de bicicleta b)

20-21 mar. 2004

Sambata 20 mar. 2004 - ora 7.37 plecare din Sibiu cu tren personal spre Medias 4 persoane: Ady, Cristina, Sandu si Patrunjel (Monica). Echipament: 2 biciclete de trekking + 2 mtb (toate echipate cu coburi pe spate pentru bagaje). Regimul transportului bicicletelor pe tren (in vagoanele de calatori) observam ca e foarte strict - si asta nu din cauza nasilor, care dealtfel sunt foarte intelegatori si "deschisi" unor astfel de idei, ci din partea celor care efectueaza supercontroale, si care tin mortis sa taxeze orice ilegalitate descoperita de ei pe tren. In cazul in care bicicletele nu constituie bagaj de mana (adica dezasamblate sa incapa pe supoturile de deasupra scaunelor), ele trebuiesc transportate in vagonul de bagaje. In cazul in care nu exista vagon de bagaje, se elibereaza chitanta pentru fiecare bicicleta, tariful Sibiu Medias fiind de 80k lei pentru 55km de mers cu trenul. Noi am fost totusi norocosi...

Tura incepe din orasul Medias, din fata garii. Urcam panta pe langa Judecatorie si continuam spre iesirea catre Sighisoara. Vreme frumoasa: cer senin, vantul bate din S S-V (favorabil noua).

Buzd 374m alt. La 1km dupa iesirea din oras parasim soseaua pe dreapta spre satul Buzd (atestat documentar la 1334)), pe sub padurea ce culmineaza cu Platoul Buzdului (5km din sosea, drum pietruit. Ca majoritatea satelor cu biserici fortificate, si in acesta se mai vad inca urmele sasilor: casele construite in stilul sasesc specific + biserica maiestoasa (sec. XV) ce se ridica in mijlocul satului. Biserica se poate vizita (nu exista taxa, dar i-am lasat omului de-o bere pentru amabilitate). E o biserica in paragina, nu se mai tin slujbe (sasii au plecat aproape toti 99%) si totusi impresionanta prin unicatul constructiei. Intrarea in curtea bisericii se face pe niste trepte acoperite(50m lungime) (o copie mai scurta a Pasajului Scarilor din Sighisoara). Interiorul bisericii e jalnic. Accesul in turnul bisericii se face pe niste scari in spirala, foarte interesante. Se observa mai multe date scrijelite pe peretii exteriori (probabil date ale renovarilor suportate).

Atel 355m alt. Din Buzd hotaram sa ajungem in Atel peste dealul ce desparte aceste doua sate (pe sosea aproape 20km, iar peste deal doar vreo 5). Iesim din Buzd spre S (pe drumul ce trece prin fata bisericii fortificate), un drum de pamant, denivelat de carute si uscat in santuri adanci, ce ajunge dupa 2km intr-o mica sea sa se lase ghicit sub frunzele din padurea care tocmai incepe de pe coama dealului (alt. 596m). Drumul prin padure e putin mai anevoios (500m) din cauza frunzelor adunate pe drum si a pamantului inca moale sub ele, dupa care iesim intr-un luminis pe dreapta. Drumul coteste brusc stanga, urcand 50m pe langa liziera padurii, dupa care coboara in serpentine printre viile Atelului la un elesteu. De la elesteu pana in sat 2km drum pietruit, dar rau. La intrarea in sat atingem asfaltul. Biserica din Atel (sec. XV) e impunatoare, dar vizitarea e interzisa momentan din cauza unei spargeri cu cateva zile inainte (s-au furat ceva piese de aur din interiorul bisericii...)
Informatii si om pentru vizitarea bisericii se pot cere de la azilul de viz-a-viz de biserica. Dupa traversarea satului (2km), iesim spre N pe soseaua ce duce la Medias. La 1km de la iesire, ne incadram pe dreapta pe drumul pietruit ce duce in satul Dupus (4km) printe dealuri mari si pitoresti.

Dupus 504m alt. Biserica fortificata (sec. XV) din sat e in paragina. Se poate vizita (cheia este la un sas batran - o casa verde la 50m de biserica), chiar daca omul a cerut "10euro!!!";(sau daca nu avem valuta, "accepta si 300k lei";). Noi i-am dat 20k pentru toti. Ni s-a spus ca ar fi cel mai vechi sat atestat documentar din zona (atestat in 1267) si, desi biserica sta sa cada, orga inca mai functioneaza (spre mandria batranelului). Continuam traversarea satului pe firul vaii ce-l strabate si, la iesire, cotim stanga pe langa ultimele case pe un drum de pamant, lasand valea dupa un deal in dreapta, cu destinatia Biertan. Desi drumul e socant de deformat, exista placute cu numele satului indicand iesirea din acesta. Urcam 2km impingand bicicletele prin hartoapele rotilor de tractor pana atingem coama dealului si paduricea de pe acesta. Drumul isi revine si putem cobori pe bitze pe serpentinele ce coboara lin intre viile Biertanului (2km), atingand soseaua ce uneste Biertanul de
Sarosul-pe-Tarnave.

Biertan Inca 1km si ajungem in comuna. Curat, case specific sasesti cu imensa biserica fortificata strajuind parca si acum departarile. Cetatea de la Biertan dateaza din timpul domniei lui Matei Corvin si este cea mai impunatoare constructie medievala din Transilvania. Fortificatia formata din trei bastioane, sase turnuri si trei incinte construite treptat incepand din secolul al XIV-lea are in partea centrala o biserica de tip hala, care a fost construita intre anii 1490 - 1520 in stil gotic tarziu. Turnul cu ceas are in partea superioara un coridor de aparare si este amplasat in nord-vestul cetatii. La nord-est se afla turnul mausoleu, care adaposteste din 1913 lespezile de pe mormintele episcopilor sasi, realizate de Nicolaus Elias din Sibiu. In partea de sud se afla turnul catolicilor, iar langa acesta bastionul estic, cu ferestre spre curtea cetatii. Al doilea rand de zduri a fost ridicat in sec. XV, iar in secolul urmator a fost construit al treilea rand de ziduri pe laturile
de est, vest si sud ale cetatii. Pe latura de nord-vest a fortificatiei se afla turnul inchisorii demolat in 1873, pe latura sudica turnul de poarta, iar la vest turnul tesatorilor. Interiorul turnului din partea de sud mai pastreaza fragmente din pictura murala ce dateaza din secolul al XV-lea. Intre anii 1572 - 1867 la Biertan si-a avut sediul episcopia evanghelica saseasca din Transilvania. In fiecare an, la inceput de septembrie, la Biertan, se aduna sasii de pretutindeni in ceea ce se cheama "Intalnirea sasilor".

Spre surprinderea noastra nu gasim pe nimeni care ne-ar putea lasa sa vedem biserica. Nu exista orar de vizitare sau vreun afis de posibile taxe de vizitare. Fiind pe inserate, hotaram sa campam, urmand sa vizitam biserica a doua zi. Iesim din sat spre Copsa Mare (1km) pe drumul pietruit ce le uneste si campam intr-o poiana undeva sus sub padure pe dreapta drumului, ascunsi de ochii trecatorilor de pe drum. Pe langa ciutele pe care le-am vazut sprintand prin poiana la 50m, am mai avut parte si de boncaluit de cerb si grohaituri de mistret (pe care insa nu i-am vazut...). Supa fierbinte si un joc de 'Nu te supara frate!' aduc intunericul si somnul mai repede peste noaptea instelata si calda.Duminica 21.mar. 2004 - ora 7.30 aduce trezirea o data cu trilurile privighetorilor si bataile stridente ale ciocanitorilor din poiana. O mireasma de proaspat ne imbie la micul dejun. La ora 9 suntem din nou pe bitze, inapoi in Biertan. E mai pustiu decat cu o seara inainte. La biserica - inchis, desi locuieste cineva acolo (Frau Weinhold). Ramanem pana la 10.30, doar, doar vine cineva...insa nimic. Ne multumim cu pozele facute dimprejurul bisericii si pedalam inapoi pe unde am intrat, cu destinatia Saros-pe-Tarnave, Medias, Sibiu. Mai tarziu am aflat si numele persoanei de contact pentru vizitare: Christa Richter (sau Senlcowitsch Christian - sotul doamnei), tel. 0269/868294. In spatele bisericii este "Casa de Oaspeti", pensiune a doamnei Beate Palti, tel.0269/868225, care, la fel, poate ajuta la vizitarea bisericii cu informatii.

Saros-pe-Tarnave 333m alt.. Dupa 8km de pedalat ajungen in Saros. Satul e atestat documentar din 1283. Biserica a fost ridicata in sec. XIV. Se poate vizita, nu exista taxe de vizitare, doar urna pentru cei darnici. Interesante orga functionabila inca si altarul. De biserica are grija o familie ce locuieste in curtea bisericii, angajata de sasii plecati, sa aiba grija de biserica. In toate satele prin care am trecut, mai sunt putini sasi, acestia adunandu-se toti ori la Biertan, ori la Atel pentru slujbe.

Bratei 319m alt. Continuam spre Medias pe un vant potrivnic foarte puternic, trecand si pe langa biserica fortificata din Bratei (sec. XVI) (sat atestat inca din 1283), facand doar 2-3 poze pe dinafara bisericii. Pedalam 16km in 2h30min. Hotaram ca asa nu mai putem ajunge la Sibiu in timp util (55km), si ramane sa vizitam orasul Medias, ca apoi sa urcam bicicletele in tren.

Medias (aproape 745 ani de atestare documentara) Facem poze la tunul Forkesh, Casa Schuller, Turnul bisericii Sf. Margareta.

In inima centrului medieval al orasului se afla o biserica evanghelica cu hramul Sf. Margareta. In 13 iulie, de ziua Sf. Margareta, era organizat un mare targ, unde se intalneau mestesugarii din toate partile Transilvaniei, unde diferitele bresle ale mestesugarilor stabileau masuri pentru apararea intereselor lor profesionale si comerciale. In urma marii invazii turcesti din anul 1438, care a afectat profund si orasul Medias, fortificatia de aparare, probabil existenta, a fost intarita in jurul bisericii cu un zid dublu precum si cu mai multe turnuri de aparare. Acest complex de fortificatii s-a pastrat pana in zilele noastre. Anul 1550 aduce Mediasul la rang de oras, turnul bisericii inaltandu-se cu trei etaje. In 1551 pe turnul principal a fost construit in fiecare colt cate un turnulet, ca semn ca Mediasul avea dreptul sa pronunte si sa execute condamnarea la moarte (jus gladii). De oricare parte a orasului de azi ai privi peisajul urbanistic, din orice directie te-ai apropia de
portile sale, Turnul Trompetilor iti ofera cel dintai privirilor, silueta zvelta si gratioasa. Din inaltimile acestui turn, strajerii scrutau orizonturile zarilor, urmarind apropierea dusmanului, a carui prezenta o vesteau cetatii cu trambita ce se pastreaza si azi in fondul muzeului. Clasificat printre primele zece turnuri inclinate ale lumii, amintind prin silueta sa de Turnul de la Pisa, acoperit cu tigla smaltuita in diferite culori, Turnul Trompetilor se incadreaza armonios in structura arhitectonica a bisericii evanghelice "Sfanta Margareta". Biserica Sf. Margareta, in forma ei actuala, este o constructie in stil gotic tarziu, compusa din trei nave, avand o lungime de 56 m si o latime de 20 m. In interior boltile bisericii se ridica pana la inaltimea de 12 m. Turnul bisericii, inalt de 68, 5 m este unul dintre cele mai inalte turnuri din tara. In interior piesa cea mai valoroasa o reprezinta altarul triptic gotic tarziu, datand din perioada 1480 - 1490. Partea cea mai
importanta a altarului o reprezinta cele opt tablouri pictate cu scene din patimile lui Isus. Picturile au fost realizate de catre un pictor necunoscut, dupa modelul altarului din biserica Schottenstift din Viena. In nisele ramase goale din predela altarului se afla mai multe pietre funerare. Pima din stanga este piatra funerara a lui Christian Schesaeus, cel mai important poet umanist transilvanean din seclul al XVI-lea. In randul din mijloc se vede blazonul regelui Matei Corvin, al voievodului Stefan Bathory, precum si stema Mediasului. Lateral se distinge emblema orasului Sibiu precum si altor unitati teritorial-administrative care au contribuit la construirea bisericii. Din anul 1732, pe galeria de vest a bisericii se afla orga, care, in anul 1755, a fost inlocuita cu un instrument nou. Acesta dispune de doua claviaturi manuale si una cu pedale, avand 24 de registre cu peste 1300 de tuburi (fluiere). Biserica mai poseda o valoroasa colectie de covoare orientale, care dupa Brasov
si Sighisoara se situaeaza pe locul al treilea intre colectiile bisericesti. Sculpturile in lemn de deasupra amvonului, in stil baroc, au fost realizate in anul 1679 de artistul transilvanean Sigismund Moess. Clopotele bisericii se afla in turnul de deasupra intarii, in castelul bisericesc. Clopotul cel mai mare si cel mai vechi dateaza din anul 1498. In iulie 1998 biserica a implinit 500 de ani de la construire. In incinta cetatii se poate ajunge prin mai multe cai de acces, care strapung centura fortificatiilor, formand intrari ce odinioara se puteau bloca prin puternice porti de aparare.

Mancam cate-o prajitura, surprinzator de proaspata si ieftina la cofetaria din fata intrarii la biserica Sf. Margareta din centru. Trenul Medias Sibiu pleaca la 15.38. urcam bicicletele cu o ora avans (in prealabil vorbit cu nasii) si asteptam. Pe traseu vine supercontrol, dar nasul ne-a eliberat bilete si pentru biciclete (mai ieftin, ce-i drept...) si cei de la supercontrol n-au avut decat sa comenteze si sa ne lase pana la urma in pace.

La ora 17.30 se incheie in Sibiu aceasta tura frumoasa de primavara, fara probleme tehnice sau averse meteo.

Pacat ca CFR-ul nu incurajeaza acest tip de turism, prin oferirea de facilitati (nu neaparat sa-ti puna la dispozitie vagon de bagaje), dar sa fie de acord cu astfel de transporturi si sa nu traga pielea de pe om prin taxele aberante pe care le impun.

Total Km parcursi 2 zile: 75................. Timp mediu de pedalat: 5ore/ziLink-uri utile:

http://www.cimec.ro/Monumente/Unesco/Biertan/biertan.htm

http://www.geocities.com/athens/delphi/5647/biertan.htm

http://www.ici.ro/romania/cultura/a_cetati.html

http://medieval.romanianfolkart.ro/gallery.php? g_id=3 --> poze despre bratei

http://medieval.romanianfolkart.ro/gallery.php? g_id=6 --> poze despre saros-pe-tarnave

http://www.itcnet.ro/history/archive/mi1997/current8/mi23.htm

http://www.pensiunituristice.com/monumente_istorice_si_de_arta.phpTure faine tuturor!!!
ady beleanu 22 mar.2004Do you Yahoo!?
Yahoo! Finance Tax Center - File online. File on time.
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Dealul Cere  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Casele Ciba  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Varful Pilisca Mica  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Poiana Piatra Altarului  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: Concurs Cupa Memoriala Mike Csaba - Madarasi 2013, înscris de ady beleanu -

UPDATE:
Competitia de la Madarasi ia startul Sambata la ora 10. Inscrierile incep la ora 8.
Drumul de acces spre munte este cel din Vlahita; Celalalt din Izvoarele este foarte stricat si greu accesibil. Va asteptam.

Mike Csaba s-a născut în 1973 la Petroşani.  În timpul liceului a fost chitarist al trupei Macskamey Blues Band, studiile gimnaziale terminându-le în 1991 la Liceul Teoretic "Tamasi Aron" din Odorheiu Secuiesc.  Anul 1992 a reprezentat începutul căţărării sportive, în 1996 devenind membru fondator al Clubului Sportiv Aquila. Din 1995 a fost membru al Salvamont Harghita Mădăraş. În 1997 a început să participe la campionatele naţionale şi internaţionale de schi alpinism, fiind unul dintre promotorii locali ai acestui sport.  La 18 ianuarie 2004 o avalanşă din Valea Morarului, in Muntii Bucegi îi curmă viaţa. Alpinet, Clubul sportiv Aquila si Salvamont Madaras va inivita la concurs: o cursa de ski de tura, in inima muntilor Harghita. Premiile concursului gazduit de Alpinet vor fi cîte o cazare pe 2 nopţi la cabana 21 Gr, in...

Un traseu:
Satul Racu (scoala Generala)-Sub Varful Racu (1757)-Cabana Harghita-Madaras

 Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
© Copyright 1999-2021 www.alpinet.org