Ninsoarea de mai - Duminică, 31 Mai 2009, 9:49, vizitată de 7054 ori
Incepand de vineri vremea s-a inrautatit considerabil in toata tara. Au fost doua zile cu cer acoperit in totalitate si cu precipitatii abundente.
In zonele de peste 1200-1300 metri au fost caderi mari de lapovita si ninsoare (la altitudini mai mari). Desi se anuntase anterior o inrautatire a vremii, totusi au exista turisti care s-au dus in zone inalte, aparand inevitabil si probleme care au dat de lucru unor echipe Salvamont.
In muntii Leaota un turist ratacit in viscol a reusit sa se adaposteasca sambata seara la o stana, fiind recuperat in cursul zilei de duminica de echipa Salvamont Campulung-Muscel. Se cunoaste ca in Leaota starea marcajelor este destul de precara (uneori inexistente, comparand cu singura harta turistica a masivului care se cunoaste).
In Piatra Craiului, un profesor din Brasov si doua eleve au fost recuperati de echipa Salvamont Zarnesti, din zona de creasta, de la o altitudine de 2100 metri, aseara tarziu. Dupa declaratia d-lui Pivoda (seful serviciului Salvamont Zarnesti), cei trei erau echipati necorespunzator pentru vremea de afara.
Se pare ca in zonele inalte stratul de zapada a depasit 30 centimetri, existand si pericolul declansarii unor avalanse spontane umede si grele.
Astfel de ninsori tarzii de mai/iunie nu-s evenimente chiar deosebite in zona montana. In 2007, in prima decada a lunii mai am prins si eu o astfel de ninsoare, in Piatra Craiului, la o altitudine de 1300 de metri.
De multe ori la inceput de iunie, in urma unui front de aer mai rece ce traversa tara, se putea observa golul alpin din Piatra Mare acoperit complet de strat alb.
Chiar si vara, in zonele inalte, n-ar trebui sa lipseasca din rucsac echipament specific vremii proaste (suprapantaloni, impermeabila, un polar calduros, ciorapi de lana, caciula, manusi, ceva haine de schimb) mai ales daca excursia se desfasoara pe parcursul mai multor zile si in zone aflate la peste 2000-2200 metri.
Dar cel mai important: inainte de orice excursie trebuie verificata prognoza meteo. Cel putin cea data pentru urmatoarele 12 ore este destul de relevanta ca desfasurare ulterioara. Nu poti pleca la drum doar ca asa ti-ai programat (probabil cu o saptamana doua inainte) si daca tot pleci, macar echipeaza-te ca atare...
Emi Cristea
Legături cu Ghidul Montan:
Comentarii |
cezar jipa, Duminică, 31 Mai 2009, 17:30
cu o saptamina in urma, eram pe ascutit, eu, fiul meu si 2 ciini, un dobermann si o metisa, bishone-caniche, eram singuri pe o vreme f.buna, gindeam cam cum ar fi daca ar porni o ploaie transformata in ninsoare...au descoperit altii, din fericire fara urmari grave, cind se stia ca finalul de saptamina va fi rau, ma intreb cam ce inconstienta trebuie sa ai in tine ca sa te expui la pericole, i-as aminti profesorului inconstient una celebra de murphi, adaptata la munte, ce incepe bine(vreme frumoasa) se termina prost(vreme urita), ce incepe prost(vreme urita) se termina si mai prost(vreme de k.k.o) a descoperit-o!
|
Virgil Iordache, Luni, 1 Iun 2009, 14:37
Ai dreptate, dar echipament mai mult inseamna bagaj mai mare, adica ai nevoie de conditie fizica mai buna, si uite asa ai tentatia sa iti asumi riscuri mari doar ca sa faci o tura interesanta mai repede. In ce ma priveste prefer intotdeauna sa car ceva mai mult decat imi trebuie, pe munte nu se stie niciodata, iar ulciorul nu merge de multe ori la apa...
|
Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.
|