Alpinet Hărţi Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Investitorul, hârtoapa şi Apuseni : Ştiri

Investitorul, hârtoapa şi Apuseni - Vineri, 13 Mai 2005, 17:43, vizitată de 3784 oriDoi italieni cu bani, proprietari a 12 staţiuni în nordul „Cizmei”, însoţiţi de şefi cu dezvoltarea turismului şi internaţionalizarea regiunii Trento, au zâmbit încrezători şi au sărit în jeep-uri. Nu visau investitorii că-i aşteaptă sute de kilometri de drum forestier, pe care, ca să-i străbaţi, trebuie să te cheme tractor. Căzut de pe autostrăzile europene direct în gropile neaoşe, un drum prin Apuseni echivalează cu o sesiune de masaj făcută de un elefant.

Prima surpriză: o căruţă. “Mama mia, erau şi la noi acum 40 de ani!”. Însoţitorii români zâmbesc mândri. Au ceva ce Uniunea Europeană nu are. Spre Râşca, încep să se iţească dealurile ce străjuiesc cuibul Iancului. Dar se termină şi asfaltul. Primarul din Râşca se alătură convoiului. Nu-i tace gura: “Suntem cei mai mari cultivatori de cartofi, avem cea mai mare comună, 55 de kilometri pătraţi, e mai mare ca Bucureştiul”. “Animale aveţi?”, întreabă unul dintre italieni. “Cum nu? Iată, acelea sunt nişte vaci”. “Grazie”.

…Escală pe un dâmb. O privelişte care nu se poate descrie, trebuie să o vezi. Italienii fac poze, măsoară în gând, se uită pe cer la un nor vânăt şi se întreabă cât mai stă, dă ploaie ori nu dă, iar dacă dă, cât ţine. Şi, în general, aici plouă des? Înapoi în jeep. Lăţimea potecii e cu o palmă mai mare decât maşina. Se merge greu, gropile au 25 de centimetri. Italienii îşi simt stomacul în gât. Din când în când, cercetează harta. Nu văd mare lucru, că e hartă turistică la scară mare. În sfârşit, un drum pietruit. Ah, iată cascada Vălul Miresei! Fecioara e atât de frumoasă încât amuţesc cu toţii. Prin minţile românilor, o glumă veche: “Frumoasă ţară, păcat că-i locuită”.

Cu mireasa Apusenilor, italienii nu prea au ce face. Vor spaţii largi, vor culmi de munte, să imagineze zeci de kilometri de staţiuni. Şi aşa, întrebându-se unde-i muntele, coloana cu italieni urcă spre Beliş. Printre creste, un platou imens, pregătit pentru “Întâlnire de gradul III”. Întrebări timide, din partea românilor: “Nu-i aşa că aci ar putea fi un sat de vacanţă, un aeroport pentru avioane mici şi nişte cazionouri?”. “Certamente”. De altfel, unul dintre şefii delegaţiei, Dario Zantedeschi, apucă un ţăruş şi-l bate în pământ, cu un bolovan. Românii răsuflă uşuraţi: gata, au marcat terenul!

Jipanele pornesc spre Măguri Răcătău. Drumul: nişte gropi pe o mlaştină. Roţile împroaşcă noroiul la câţiva metri, jipanele saltă, italienii sunt verzi. Alt popas de evaluare. Colo ar merge încă o pistă de schi, aici se poate amenaja circuit de mountain-bike, aici ar merge un concurs de parapantă, o escaladă. Jos, în valea situată la 800 de metri, pete mari de rumeguş. Un gater la două case.

Italienii pun întrebări retorice: “Aici se taie pădurea fără reguli? Şi dacă se taie, de ce rămâne mizerie?”. Întrebăm şi noi: “Ce ziceţi de drumuri?”. “Aveţi mult de lucru, dar important e că se poate ajunge peste tot. Oricum, zona e unicat, atât de sălbatică, ar fi păcat să se distrugă, trebuie gândit totul foarte bine”, răspunde Corrado Fedrizzi, şeful Agenţiei de Dezvoltare din Trento. Apropo de strategie, investitorii întreabă dacă există şi o hartă ca lumea, cu curbe de nivel şi cote, 1 la 10.000. Nu, nu există decât una de 1 la 25.000, dar aia e secret militar. “Prego, trebuie să faceţi rost”, imploră un investitor. Bun venit în România! Ideea e că fără harta respectivă, pe care oamenii îşi aruncă ochii şi văd într-o secundă cu ce au de-a face, nu se poate creiona nimic.

Încă un popas: investitorii Remo Cappelletti şi Andrea Bertoli, concurenţi în Italia, scot din nou harta Clujului, întreabă pe unde trece autostrada Transilvania, află, caută un pix şi trag o linie. Adică jumătate ţie, jumătate mie. Au intenţii serioase. Îl abordăm pe primul şi îl întrebăm dacă iese ceva din toată treaba asta. Zice că iese. Doamne, ajută!
(Călina BERCEANU, "Gandul")
Mihaela Carstea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Satul Racu (scoala Generala)  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Statiunea Harghita Bai  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Ruganesti-Dealul Rez-Satul Polonita-Baile Seice

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


© Copyright 1999-2021 www.alpinet.org