Alpinet Hărţi Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Orfelinat pentru puii de urs : Ştiri

Orfelinat pentru puii de urs - Vineri, 27 Mai 2005, 11:42, vizitată de 6722 ori


In Harghita s-a deschis un orfelinat pentru puii de urs

Dupa Rusia, tara noastra gazduieste cea mai mare populatie de ursi bruni din Europa. Conform statisticilor, 6.000 de exemplare traiesc in muntii si pe dealurile Romaniei. Braconajul, vanatoarea excesiva, extinderea pasunilor si a amenajarilor turistice ameninta serios viitorul acestora. Nu de putine ori, puii de ursi raman orfani, dupa ce mama lor moare, vanata sau lovita de masini. Alena, prima pensionara a centrului Vier Pfoten, o asociatie mai cunoscuta pentru eforturile de rezolvare a situatiei maidanezilor, a pus, inca de anul trecut, bazele unui proiect unic de salvare, crestere si apoi eliberare in padure a ursuletilor orfani. Acestia sunt crescuti in asa fel incat sa nu ramana dependenti de om. Ajunsi la maturitate, ei vor putea pleca din nou in salbaticie. Proiectul a inceput cu o mica ursoaica, botezata Alena, care fusese gasita si adoptata anul trecut, cu putin timp inainte de terminarea constructiei la orfelinatul de ursi din Muntii Harghitei. Apoi a fost descoperita Bruna, care s-a alaturat Alenei, mormaind fericita ca are o sora vitrega.
Fara ajutor, ursuletii mor de foame sau mancati de lupi
Cand centrul a fost gata, o echipa condusa de inginerul cinegetic Leonardo Bereczky, coordonatorul profesional al proiectului, a plecat in cautarea ursuletilor fara mama. Din grup mai fac parte un medic veterinar din Austria si doi asistenti. Ei au batut Bucegii, Muntii Harghitei, Vrancei si apoi s-au dus in zona Baile Herculane. Attila, puiul de un an, a fost descoperit aproape mort de frig, in zapada si dus de urgenta la Centrul de Salvare. Azi, Attila este sanatos, fara urme de rani si se dezvolta normal. Se joaca toata ziua cu ceilalti orfani ai centrului. De obicei, acesti pui sunt gasiti de catre lucratorii forestieri sau de salvamontisti. Ei au in fata doar varianta unei vieti in captivitate, prin circuri, gradini zoologice sau tarcuri private. intr-un singur an au fost descoperiti zece ursuleti. "Avand in vedere ca pana la varsta de trei ani puii sunt crescuti de mama, care nu numai ca le asigura hrana, dar ii si invata cum sa supravietuiasca si sa-si procure mancarea, orfanii abandonati in padure vor fi victimele ursilor adulti, ale lupilor sau vor muri de foame", ne-a spus Leonardo Bereczky.
Contactul cu omul i-ar transforma in tomberonisti
Ursuletii din "orfelinat" au nevoie de ingrijiri speciale. Ei trebuie pregatiti pentru viata din salbaticie, fara ca, ajunsi la maturitate, sa devina dependenti de om, fara sa astepte de la acesta hrana zilnica. Se cunoaste faptul ca multi dintre aceia care s-au obisnuit sa manance din mana turistilor au devenit ursi problema, hranindu-se cu gunoaie si atacand gospodariile. Asemenea exemple sunt ursii tomberonisti de la Brasov sau cei din Muntii Bucegi - Valea Cerbului, care sunt deja actori amatori pentru videocamerele turistilor. Pe masura ce invata sa se descurce singuri, ursuletii sunt lasati sa faca scurte iesiri prin vecinatatile impadurite. O data ce isi termina "educatia" si "antrenamentul", sunt eliberati si monitorizati permanent, datorita zgarzilor cu emitatoare telemetrice pe care le poarta la gat. Centrul Ursilor Orfani nu este deschis publicului, ci numai catorva oameni de stiinta, pentru a pastra universul acestor animale cat mai aproape de cel natural.

Dana Fodor, Razvan Mateescu 27 Mai - ziarul Adevarul
sebastian tarnoky


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Baile Seice  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Baile Chirui  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Comuna Corund (baile Arcio)  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Baile Tusnad  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Baile Jigodin  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Baile Miercurea-Ciuc  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Baile Madicea  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Varful Pilisca Mica  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Baile Santimbru  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Statiunea Harghita Bai  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC - Cabana Harghita-Madaras  
Muntii VRANCEI - Cabana De Vanatoare Tulnici  
Muntii BUCEGI - Poiana Vaii Cerbului  
Muntii BUCEGI - Valea Cerbului  
Muntii BUCEGI - Valea Poarta  
Muntii HARGHITA si PLATOUL VULCANIC  
Muntii VRANCEI  
Muntii BUCEGI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


© Copyright 1999-2021 www.alpinet.org