Alpinet Hărţi Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
20 ani de competiţie în căţărare : Ştiri

20 ani de competiţie în căţărare - Duminică, 2 Oct 2005, 1:51, vizitată de 2981 ori


Deşi încă din anii 40, pe teritoriul Uniunii Sovietice au început să se organizeze în mod regulat competiţii de căţărare, abia în anii 80 vesticii au început „oficial” să organizeze astfel de competiţii. Italienii au dat startul acestui nou sport în Bardonecchia, cu faimosul „Sportroccia”.

Pe 10 septembrie a.c., a 20-a aniversare a fost celebrată în oraşul olimpic Bardonecchia, în cadrul unui congres internaţional intitulat „1985 – 2005: VIITORUL CĂŢĂRĂRII COMPETIŢIONALE” condus de preşedintele comisiei de căţărare competiţională a UIAA, Marco Scolaris.

Pe 3 septembrie, a avut loc o altă întâlnire internaţională la Arco, acolo unde are loc anual „Rockmaster-ul”, încă din 1987.
Starurile din acele timpuri s-au reunit pentru acest remember: Patrick Edlinger, Stefan Glowacz, Lynn Hill, François Legrand (încă foarte activ)… şi mulţi alţi, împreună cu eroii de azi: Angela Eiter, Tomasz Mrazek, Sandrine Levet...

În România, primul campionat de alpinism (căţărare pe stâncă şi alpinism de iarnă) a fost organizat la mijlocul anilor 50.
Printre competitorii primelor concursuri putem întâlni nume de legendă ca Aurel Irimia, Octavian Brătilă (Bulinel), Miklos Lorincz, Andrei Moldovan (pionieri al căţărării în Cheile Turzii)…

După 1989, când căţărarea liberă a fost „recunoscută” oficial în România, sub denumirea de „escaladă”, competiţia din alpinism a fost desfiinţată şi transferată în escaladă apoi, puţin mai târziu şi în schiul de tură (sub denumirea de „schi alpinism”).
marian anghel


Legături cu Ghidul Montan:
Zona CHEILOR TURZII - Izvorul Romanilor  
Zona CHEILOR TURZII - Cabana Cheile Turzii  
Zona CHEILOR TURZII  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Cheile Turzii-La Moara (1)-Cabana Cheile Turzii

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


© Copyright 1999-2021 www.alpinet.org