Alpinet Hărţi Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Operatiune finalizata cu succes : Ştiri

Operatiune finalizata cu succes - Duminică, 27 Nov 2005, 18:09, vizitată de 3812 oriSambata 26 noiembrie 2005, Corpul Roman Salvaspeo – CORSA in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor Oradea, Serviciul Local Salvamont Suncuius si Serviciul de Ambulanta Alesd a organizat un Exercitiu regional de salvare din mediul subteran speologic.
Actiunea s-a desfasurat in Pestera de la Vadu Crisului, situata in Defileul Crisului Repede. Este o pestera amenajata pentru accesul turistic, fiind vizitata anual de un numar foarte mare de turisti romani si straini.
Mediul subteran speologic este un mediu ostil, care poate pune oricand in pericol viata celor care il viziteaza. De aceea, organizatia noastra (CORSA) organizeaza anual impreuna cu o serie de institutii astfel de exercitii de salvare.
La exercitiul desfasurat in Pestera Vadu Crisului au participat un numar de 35 de persoane:
- 20 de speologi salvatori CORSA;
- 12 membrii ai Serviciului Local Salvamont Suncuius;
- 1 medic si 2 asistenti din partea Serviciului de Ambulanta Alesd;
- 2 reprezentanti ai Muzeului Tarii Crisurilor Oradea;

Interventia la acest accident a constat in evacuare a doua victime – prima suspecta de multiple fracturi iar a doua se afla in stare de hipotermie. Pentru stabilizarea celor doua victime au intervenit medicii, care au fost insotiti de speologii de la CORSA pana la locul producerii accidentului, la circa 800 m de intrare.
Victimelor li s-a acordat primul ajutor de specialitate de catre medicii de la Serviciul de Ambulanta Alesd. Dupa imobilizarea victimei cu fracturi, aceasta a fost evacuata de speologii salvatori CORSA pana la intrarea in cavitate; actiunea de interventie in subteran a fost finalizata dupa cca 1 ora de lucru. Chiar daca este o pestera amenajata pentru turism a fost necesara instalarea a doua ateliere pentru evacuarea victimei in cele mai bune si mai sigure conditii.
De la gura pesterii, victima a fost preluata de membrii serviciului local salvamont Suncuius si transportata de-a lungul defileului Crisului Repede pe cca 2 km, unde a fost preluata de ambulanta din Alesd. Timpul de evacuare a fost de 25 de minute. Pe tot parcursul desfasurarii operatiunii de salvare/evacuare atat in pestera cat si la exterior, victima a fost insotita de personalul medical de la Serviciul de Ambulanta din Alesd.
Ca si o finalitate a acestui exercitiu de salvare, membrii CORSA impreuna cu reprezentatntii Muzeului Tarii Crisurilor Oradea vor realiza un plan de interventie in cazul producerii unui accident in Pestera de la Vadu Crisului, plan ce va fi integrat in planul de management al ariei naturale Defileul Crisului Repede.
Este prima actiune de acest gen in care sunt implicate servicii salvaspeo, salvamont si ambulanta, care conlucreaza impreuna pentru salvarea unei persoane. De fapt, este mersul firesc al lucrurilor si asa ar trebui sa fie organizata fiecare interventie de acest gen; fiecare serviciu implicat are specializarea proprie si actioneaza pe domeniul pentru care este pregatit; e un lucru nefiresc sa pui o echipa de salvamont sa faca o actiune de salvare din pestera cand pregatirea pe care o au se refera strict sau ar trebui sa se refere strict la salvarile de suprafata.
Cei mai in masura pentru a organiza astfel de interventii in pesterii sunt speologii, care cunosc acest mediu, deoarece ei sunt cei care l-au explorat si cartat, si nu in ultimul rand cunosc echipamentul specific necesar pentru astfel de interventii si pentru a nu deveni din salvator accidentat.


Ionuţ Laţcu

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


© Copyright 1999-2021 www.alpinet.org